Waar moet je op letten wanneer je gaat wandelen met kinderen?

Als je graag met je kinderen de natuur in trekt, dan is wandelen met kinderen de perfecte activiteit om er samen van te genieten. Het kan echter een uitdaging zijn om kinderen gemotiveerd te houden tijdens het wandelen. Wij delen 7 onmisbare tips wanneer je gaat wandelen met kinderen. 

Daarom hebben wij handige tips verzameld voor een geslaagde wandeltocht met kinderen van alle leeftijden. Ontdek hoe je het wandelen met kinderen leuker, veiliger en uitdagender kunt maken. Lees deze blog voor tips en advies over geschikte routes, uitrusting en activiteiten voor het wandelen met kinderen.

Wij hebben ook speciaal, om het wandelen met kinderen leuker te maken een collectie samengesteld voor de kleine ontdekkers. 
Met de leukste wandelproducten om mee te nemen tijdens het wandelen!


1. Zorg voor kindvriendelijke wandelroutes wanneer je gaat wandelen met kinderen

De eerste handige tip voor wandelen met kinderen is het zoeken naar een wandelroute die geschikt is voor kinderen. Zoek hierbij naar paden die niet te moeilijk zijn. Zorg dat ze relatief vlak en gemakkelijk zijn, en kijk of er onderweg leuke stops zijn met bijvoorbeeld een waterval, meertje of een hutje.

Ga voordien dus alvast op zoek naar mooie plekken waar je kunt wandelen en of er ook mooie en leuke stops in zitten. Wanneer je voorbereid op pad gaat weet je wat je kan verwachten. Het is fijn om voorbereid te zijn, zeker wanneer je met jonge kinderen bent. Wil je in Nederland wandelen? Dan kun je bij bijvoorbeeld de ANWB al hele mooie en kindvriendelijke wandelroutes vinden. 

2. Loop een realistische afstand, vooral bij het wandelen in de bergen met kinderen

kies een realistische afstand als je gaat wandelen met kinderen. Zeker wanneer je in de bergen wilt gaan wandelen. De ‘regel' is: 1 kilometer per levensjaar. Natuurlijk is dit een indicatie en hangt het van je kind af in hoeverre de afstand haalbaar is. Het is uittesten en kijken hoe het gaat. Het is belangrijk om regelmatig pauze te nemen en een rustig tempo aan te houden. 

3. Een draagzak of rugdrager tijdens het wandelen

Ook een super handige tip wanneer je gaat wandelen met kinderen, vooral wanneer langere tochten wilt gaan maken met jonge kinderen: neem een rugdrager of draagzak mee tijdens je wandeling. Kinderen kunnen dan zelf lopen en als ze moe zijn, dan kunnen ze in de rugdrager of draagzak. Het is bij korte wandelingen ook al fijn om deze mee te nemen. Zo ben je altijd goed voorbereid. 

Een-draagzak-of-rugdrager-tijdens-het-wandelen-met-kinderen


4. De juiste uitrusting voor het wandelen met kinderen

Zorg ervoor dat je kinderen comfortabele wandelschoenen en geschikte kleding dragen. Zorg dat de wandelschoenen voor de wandeling al goed zijn ingelopen, dit voorkomt blaren. Wanneer het warm is, dan is een pet of een zonnehoedje ook erg belangrijk. Is het koud? Zorg dan dat ze in laagjes gekleed zijn. En natuurlijk niet te vergeten: voldoende water, snacks en zonnebrand. 


5. Begin de wandeling met kinderen vroeg op de dag

Als het warm is, plan dan de wandeling met kinderen vroeg op de dag. Wanneer de temperaturen koeler zijn en de zon minder intens is. Dit geeft je ook voldoende tijd om onderweg alles te verkennen en regelmatig pauzes te nemen.

Ook zijn kinderen vroeg op de dag nog energieker en kunnen ze meer hebben. Vooral bij de jonge kinderen is het beter om voor het middag slaapje te gaan. Daarna zullen ze heerlijk slapen!


6. Pas je tempo aan en neem regelmatig pauze tijdens het wandelen

Neem regelmatig een pauze. Zoek een bankje op of een mooi plekje waar jullie even kunnen rusten. Ga in een tempo dat comfortabel is voor je kinderen. Dit helpt vermoeidheid te voorkomen en houdt je kinderen gemotiveerd en betrokken tijdens de wandeling.

Voor een wandeling van 5 kilometer kun je over het algemeen rekenen op twee uur wandelen, dit is het dubbele dan wanneer je zelf deze afstand zou afleggen. Ga je met kinderen wandelen in de bergen, dan hangt dit van de klim af. Probeer in de bergen nog vaker pauze te nemen. 

7. Speel spelletjes, maak het leuk, spannend en avontuurlijk

Hou je kinderen bezig en vermaakt door leuke spelletjes te spelen zoals speurtochten of het zoeken naar wilde dieren. Ook zullen ze het leuk vinden als ze een eigen rugzakje bij hebben, met daarin een verrekijker en een vergrootglas. Zo kunnen ze zelf dieren zoeken en opsporen.  

De wandeling wordt op deze manier een spannende ontdekkingstocht! In onze blog op avontuur in de natuur lees je meer tips om het leuk te maken tijdens de wandeling.

Voor jongere kinderen maak je de wandeling leuk door een verhaal over kabouters te vertellen en die vervolgens ook echt te gaan zoeken! Staatsbosbeheer heeft 38 kabouterpaden uitgezet in de mooiste natuurgebieden, verspreid door heel Nederland. Speciaal voor gezinnen met jonge kinderen tussen 3 en 6 jaar.

Bij sommige Kabouterpaden is er aan het eind een kabouterdiploma voor de kleine speurneuzen en vaak zijn er speeltuintjes bij de start of onderweg! Dit is een erg leuk uitje met de kinderen en zo kunnen ook de ouders lekker wandelen. 

Maak-het-wandelen-leuk-voor-de-kinderen


Nu ben je helemaal voorbereid voor het wandelen met kinderen!

Dat waren onze handige tips voor wandelen met kinderen, hopelijk hebben we jou geïnspireerd om met je kinderen te gaan wandelen! Of je nu een beginner bent of een doorgewinterde wandelaar, het wandelen met kinderen is een fantastische manier om tijd door te brengen in de natuur en je kinderen te laten genieten van de buitenlucht.

Met onze handige tips en adviezen zul je zien dat het wandelen met kinderen niet alleen leuker, maar ook veiliger en uitdagender kan zijn. Vergeet niet om geschikte routes te kiezen en de juiste uitrusting en activiteiten voor te bereiden, zodat je samen met je kinderen kunt genieten van een onvergetelijke wandelervaring. Heel veel wandelplezier!

Heb je zelf nog handige tips voor wandelen met kinderen om in dit artikel toe te voegen? Stuur ons dan zeker een berichtje. Of zou je met andere ouders willen sparren? Neem dan deel in onze community groepen. Spar hier met andere ouders, stel je vragen en deel je (on)zekerheden!
Over ons Een gratis reisforum voor
vakanties met kinderen

Het ouderschap inspireerde ons tot het ontwikkelen van een app: een gratis reisforum voor ouders om inspiratie op te doen en tips te delen over vakanties met kinderen! Chat, inspireer en lees verhalen van honderden andere ouders.

Bekijk het reisforum
Copyright © 2023 WeDiscover | Powered by WebSentiment
Inloggen om verder te gaan. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. Nog geen account? Ga dan naar registreren.
Laat je inspireren in ons gratis reisforum voor ouders!Registreer je nu 100% gratis en neem deel aan onze reisforum groepen. 
Stel hier al je vragen, deel je (on)zekerheden, spar met andere ouders en ontdek de mooiste en meest kindvriendelijke vakantiebestemmingen!
Ontdek onze app
Het product is toegevoegd
aan uw winkelmand