En prachtige rondreis door Namibië met kinderen


Geschreven door: @gedeeld.door.ons

Wij zijn Benjamin, Manon, Ties (5) en Kik (6 maanden). In 2022 reisden wij (toen nog met z’n drieën) een maand door het waanzinnig mooie Namibië.


Van zandduinen tot wild spotten tot ‘Bratwurst und Bier’ aan de kust van Swakopmund, Namibië is hartstikke afwisselend en ook nog eens veel minder toeristisch en veel meer off the beaten track dan grote buurman Zuid-Afrika. Voor ons echt een schot in de roos en een aanrader voor iedereen die wel eens iets anders wilt!

Afgebeeld zie je Benjamin, Manon en Ties bij de zandduinen Sesriem
Namibie-zandduinen

It’s a GO! Op naar Namibië


Eind februari 2022 stappen we op het vliegtuig dat ons – met een overstap in Frankfurt – naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië zal brengen.

Na een nachtvlucht landen we in Windhoek, waar geen tijdsverschil is ten opzichte van Nederland. Een voordeel als je met kinderen reist. Ties heeft gewoon een nachtje in het vliegtuig geslapen (met dank aan het Stokke vliegtuigbedje/koffer). We kunnen nu zonder jetlag onze SUV ophalen en richting ons eerste hotel gaan, waar we een nacht zullen verblijven, voordat de roadtrip echt gaat beginnen.

Tip: de SUV is wel echt een aanrader in een land met veel onverharde en soms erg zanderige wegen.

Eerste avond bij Joe’s Beerhouse

Die avond eten we bij Joe’s Beerhouse, een ontzettend leuk restaurant in Windhoek, waar je heerlijk in de tuin kunt zitten en waar je gebruik kunt maken van een haal- en brengservice, zodat je geen Bob nodig hebt en zodat je niet in het donker over straat hoeft. Hoewel Namibië een voor Afrikaanse begrippen vrij veilig land is, kan je ook daar in de hoofdstad ’s avonds als herkenbare toerist het beste geen risico’s nemen.


Onze roadtrip door Namibië 


De start van de roadtrip

In de weken die volgen, maken we een roadtrip waarbij we het hele land zien. Telkens verblijven we ongeveer 3 nachten op één plek. Dat vinden wij een hele prettige periode per locatie en het geeft je de tijd om even te landen, om de leuke dingen in de omgeving te doen en om af en toe een dag(-deel) lekker niets te doen. Aan de andere kant is er ook iedere paar dagen weer iets nieuws om naar uit te kijken!

Een reiskalender voor Ties

Voor Ties hebben we een kalender gemaakt, zo weet hij precies wanneer we weer gaan verplaatsen en hoelang hij de auto in moet. De afstanden zijn namelijk wel fors en dus soms voor hem wel pittig (voor ons vooral je ogen uitkijken naar de prachtige omgeving). Tijdens de lange autoritten mag hij afwisselend filmpjes kijken of lekker meezingen met zijn liedjes in de auto.

De eerste week in Namibië 

In de eerste week hebben we een stop in de uitlopers van de Kalahari-woestijn, met de kenmerkende rode zandduinen, voordat we doorrijden naar Fish River Canyon. Dit is na de Grand Canyon de grootse kloof ter wereld en we slapen daar tussen de oldtimers in het geweldige Canyon Roadhouse. Ties wordt daar 4 jaar en wordt door het voltallige personeel verrast met taart en op typisch Afrikaanse wijze uit volle borst toegezongen. Hij was diep onder de indruk!

Namibie-ties-4

De kloof was indrukwekkend, maar wat het meest tot de verbeelding sprak, was een prachtige hike die we liepen in de directe omgeving: Gondwana Village Hiking Trail. Deze hike over onder meer een plateau met geweldig uitzicht over de omgeving neemt een paar uurtjes in beslag, maar is meer dan de moeite waard! Ties is gelukkig altijd warm te maken voor het volgen van paaltjes, voetafdrukken, of andere route-aanwijzingen, en liep dus een groot deel zelf. Daarna ging hij lekker op de rug in de draagzak verder. 

Afgebeeld zie je de Gondwana Village Hiking Trail
Namibie Gondwana Village Hiking Trail
Namibie Gondwana Village Hiking Trail


De tweede week in Namibië

In week 2 vervolgen we onze weg via Aus naar de immense zandduinen bij Sesriem. Met onder meer een enorm leuk uitstapje naar het verlaten woestijn- en mijndorp van Kolmanskop, inmiddels vrijwel verdwenen onder het zand.

Na een tussenstop in het (what’s in a name) totaal afgelegen Solitaire, zetten we koers richting de kust en verblijven we een dag of 4 in Swakopmund. Het is fijn om daar even in een (soort van) stad te verblijven, goeie koffie te kunnen drinken en ook voor Ties leuk om weer eens met andere kinderen te kunnen spelen. Hij vermaakte zich in de speeltuin heel goed met de plaatselijke jeugd! 

Afgebeeld zie je Kolmanskop
Namibië Kolmanskop

Afgebeeld zie je Solitaire
Namibië-Solitaire

Ook de temperatuur (vaak rond de 25 graden) is aangenaam, nadat we eerder met name de 35 graden aantikten. Je merkt in Swakopmund heel goed dat Namibië in het verleden een Duitse kolonie is geweest. Het is er net Duitsland in de tropen en je kunt je er naar hartelust tegoed doen aan schnitzels, pretzels en natuurlijk aan koud bier in één van de vele Biergartens.

Op naar Etosha national Park in Namibië

Na Swakopmund was het tijd om terug te keren naar warmte en wildernis. We verbleven in een back to basic tentenkamp bij Spitzkoppe en zetten daarna koers naar Etosha, het wereldberoemde National Park in het noorden van Namibië, waar je goede kans hebt om de Big 5 te spotten. We zijn slechts twee dagen in Etosha en daarom hebben we onze reis niet afgestemd op het ‘safari-seizoen’. Het park is dan ook behoorlijk begroeid en er is eigenlijk – geloof het of niet – te veel water. De dieren hoeven niet naar de bekende waterholes om te drinken en het maakt de zoektocht niet makkelijk.

Niettemin vermaken we ons goed en vooral ’s avonds, bij de ‘waterholes’ zien we nog een hoop dieren langskomen. Met als hoogtepunt een grote groep olifanten. Ties roept nog steeds tegen iedereen die het wil horen dat hij in Namibië 21 olifanten heeft gezien! 

‘s Avonds laat bij de Waterholes, wachten op de dieren. 
Namibie waterholes

De derde en laatste week in Namibië 

Als we Etosha verlaten, zitten we alweer in de laatste week van onze reis. Omdat de afstand naar Windhoek groot is en we met Ties niet te veel op één dag willen rijden, hebben we een soort tussenstop geboekt vlakbij Grootfontein.

We slapen bij Roy’s Rest Camp en dat blijkt een schot in de roos. Niet alleen is het een hartstikke leuk verblijf met o.a. een zwembad, grote vuurplaats en BBQ ingebouwd in de motorkap van een oude auto, ook blijkt vlak in de buurt het Living Musuem of the Jo/’Hoansi te zijn. Je kunt daar een dag ‘meeleven’ met de stam die nog altijd (deels) op een hele traditionele wijze leeft. Dat klonk ons vooraf wat toeristisch en gemaakt in de oren, maar we werden op het hart gedrukt dat dit niet zo zou zijn en dat bleek te kloppen.

We werden daadwerkelijk meegenomen in een dag uit hun leven en we hebben geen moment het gevoel gehad dat er een soort kunstje werd gedaan of een show werd opgevoerd. Tijdens het bezoek vertelden ze ons duidelijk welke traditionele wijzen ze nog steeds gebruikten en welke niet meer. Hierdoor kregen we een goed beeld van wat er voor show was en wat niet. Ties vond het allemaal heel interessant en mocht onder andere zijn eigen pijl en boog knutselen, om daar vervolgens mee te jagen.

Namibië

Nog een laatste stop 

Via het Waterberg Plateau reizen we terug naar Windhoek. Daar gaan we nog één keer naar Joe’s Beerhouse en verblijven we bij een superleuke en kindvriendelijke B&B House on Olof Palme.

Op de dag van vertrek hebben we een avondvlucht. We besluiten de dag nuttig te besteden en Ties wat meer mee te geven over hoe het leven in dit land ook kan zijn. Dat doen we door met gids Erick  mee te gaan naar zijn wijk, het township Katatura.

Het is een sloppenwijk, waar de mensen niet tot nauwelijks iets hebben, waar ze opeengepakt leven en waar het enorm slecht gesteld is met de hygiëne en eigenlijk met alle leefomstandigheden.

Ties is zeer onder de indruk als hij hoort hoeveel mensen er in een heel klein huisje leven en dat de kindjes die hij ziet, eigenlijk helemaal geen speelgoed hebben. Hoewel hij het best lastig vond, besluit hij uiteindelijk om wat van zijn eigen speelgoed weg te geven. Al met al een hele interessante, maar bovenal ook leerzame dag voor ons alle drie.

Dat was onze roadtrip door Namibië!

Moe maar voldaan van een prachtige reis vliegen we wederom via Frankfurt terug naar huis. Ties heeft het ruim een jaar later nog altijd over het mooie en bijzondere Namibië!

Volg ons voor meer reizen: @gedeeld.door.ons

Namibie kayak
Over ons Een gratis reisforum voor
vakanties met kinderen

Het ouderschap inspireerde ons tot het ontwikkelen van een app: een gratis reisforum voor ouders om inspiratie op te doen en tips te delen over vakanties met kinderen! Chat, inspireer en lees verhalen van honderden andere ouders.

Bekijk het reisforum
Copyright © 2023 WeDiscover | Powered by WebSentiment
Inloggen om verder te gaan. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. Nog geen account? Ga dan naar registreren.
Laat je inspireren in ons gratis reisforum voor ouders!Registreer je nu 100% gratis en neem deel aan onze reisforum groepen. 
Stel hier al je vragen, deel je (on)zekerheden, spar met andere ouders en ontdek de mooiste en meest kindvriendelijke vakantiebestemmingen!
Ontdek onze app
Het product is toegevoegd
aan uw winkelmand