Namibië en Botswana met kinderen


Geschreven door: @Stephanie 

Wij zijn Stephanie, Kevin en onze twee meiden van 15 en 17 jaar en we houden vooral van de natuur en een portie avontuur. Na verschillende rondreizen in Australië en Azië, gingen we de voorbije zomer voor het eerst naar Afrika, op rondreis door het noorden van Namibië en Botswana. We nemen je graag mee op deze fantastische reis in onderstaand verslag!


Handigte tips en weetjes voor je reis naar Namibië en Botswana met kinderen 


Voor het eerst naar Afrika met kinderen

Zuidelijk Afrika was nog volledig onbekend voor ons. Ons oog valt op Namibië en Botswana, omdat beide landen dunbevolkt zijn en heel veilig om zelf rond te reizen. Er is zo goed als geen criminaliteit en ook de gezondheidszorg is er prima. Ideaal dus voor een gezinsvakantie. 

Beste reistijd en het klimaat in Namibië en Botswana

Zowel Namibië als Botswana hebben het droge seizoen van mei tot oktober. Wij reisden in juli en augustus en overdag mag je je verwachten aan veel zon en temperaturen tussen 20 en 30 graden, terwijl het ‘s nachts sterk kan afkoelen. Wees daar op voorbereid! Wij namen onze winterslaapzakken mee en warmwaterkruiken. De droge maanden zijn ook ideaal voor safari’s omdat de dieren dan rond drinkplaatsen verzamelen en dus gemakkelijker te spotten zijn.

Documenten en gezondheid

Behalve paspoorten, heb je voor kinderen ook een speciaal document nodig, een “unabridged birth certificate”, ook al reizen die met beide ouders! Malaria is aanwezig in het noorden van Namibië en Botswana. Zorg dus voor de nodige bescherming.

Hoe reizen in Namibië en Botswana 

Omdat een 4x4 aangeraden wordt, huurden we zoals de meeste gezinnen een jeep met daktenten. Slapen op het dak is net iets fijner dan in tentjes op de grond, zeker in Botswana, waar niet alle campsites omheind zijn! Het is echter ook perfect mogelijk om met een gewone auto rond te reizen. In de nationale parken ben je dan wel aangewezen op excursies per jeep.

Het reizen met daktenten is ons supergoed bevallen. De kampeerplekken zijn, vooral in Namibië, ronduit fantastisch. We wisselden het slapen in de tenten af met slapen in lodges. Juli en augustus zijn een drukke toeristische periode voor beide landen. Daarom is het wel handig om je logement ruim op voorhand vast te leggen.

Onze 11 highlights tijdens onze rondreis door Namibië en Botswana

Onze route, een rondrit vanuit Windhoek, de hoofdstad van Namibië, was 4500 kilometer lang en we deden daar 3 weken over. De afstanden zijn groot en er zijn veel gravelroads. Toch kan je meestal goed doorrijden.

Tip: Als je met jonge kinderen reist, zouden we wel aanraden om deze roadtrip over 4 weken te spreiden.


Afgebeeld zie je de route van de rondreis door Namibië en Botswana.
Namibie-en-botswana-rondreis


Rondreis met kinderen in Namibië


1. Duinen beklimmen in de Namib woestijn Sossusvlei in Namibië:

We starten onze rondreis door Namibië, in de Namib Desert, de oudste woestijn ter wereld! Je vindt er één van de meeste iconische attracties van het land: de rode zandduinen en Sossusvlei en Deadvlei. Deze kleivalleien zijn erg fotogeniek omwille van hun dode acaciabomen. We beklimmen er Big Daddy Dune, een pittige duin van 325 meter hoog. Vooral de afdaling is superleuk en we vergaren heel veel zand in onze schoenen… 

Namibie-1-duinen-woestijn-sossusvlei

We houden ook halt in Solitaire, een slaperig gehucht in de woestijn met vele autowrakken en bakkerij met wereldberoemde “apple pie”. In Solitaire overnachten we in een lodge, op de Solitaire Desert Farm. Deze lodge ligt tegen een heuvel en heeft een prachtige woestijntuin met zwembad.

Namibie-1-duinen-woestijn-sossusvlei2

In Sesriem, bij Sossusvlei slapen we voor het eerst in onze daktenten op de Sossus Oasis Campsite. Deze campsite heeft prachtige plekken in een cirkel rond het zwembad. We brengen er de avond door in het gezelschap van de jakhalzen.

Namibie-1-duinen-Namib-woestijn-sossusvlei


2. Cruisen langs de Atlantische Oceaan in Namibië:

Na een lange rit door de woestijn komen we aan bij Swakopmund aan de Atlantische oceaan, helemaal gebouwd in Duits koloniale stijl. Hier slapen we 2 nachten in een 2-kamer appartement in het Beach hotel. Het appartement is erg ruim en het is heerlijk om even op adem te komen tijdens onze rondreis. 

Vanuit het nabijgelegen Walvisbaai maken we een boottocht naar de lagune. We zien pelsrobben, pelikanen, massa’s dolfijnen, een bultrug en zelfs een pinguïn. We doen er ook een 4x4 jeeptour in de duinen van Sandwich Harbour. Een topdag!

Namibie-2-Atlantische-oceaan
Namibie-2-Atlantische-oceaan

3. De woestijnolifanten van Damaraland:

We verlaten de kust en rijden richting het noorden naar Damaraland in Namibië. Dit is een ruig woestijngebied met puntige bergen waar woestijnolifanten leven. Je vindt er de hoogste berg van Namibië, de Brandberg, 2573m. We slapen een nacht op de campsite van de White Lady Lodge. Deze lodge heeft een mooie tuin met 2 zwembaden. Van hieruit gaan we mee op safari naar de woestijnolifanten.

Namibie-3-woestijnolifanten
Namibie-3-woestijnolifanten

4. Op safari in Etosha National Park:

We trekken nog noordelijker naar het Etosha National Park, het oudste en meest toeristische safaripark van Namibië. Rond een uitgestrekte zoutpan liggen vele schilderachtige waterpoelen met een overvloed aan wild. Ideaal dus om hier op selfdrive te gaan. We slapen in het Halali camp, één van de rest camps binnen de parkgrenzen. Hier zien we ‘s avonds zeven neushoorns bij de waterpoel! En we hebben er een magische ontmoeting met een luipaard.

Namibie-4-Etosha
Namibie-4-Etosha
Namibie-luipaard


5. Bezoek aan een tradionele San-stam:

Bij het Living Museum Ju/‘Hoansi-San ervaren we de traditionele levenswijze van de San, de bosjesmannen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van delen van Namibië en Botswana. Hun kennis over de natuur, dieren en planten is enorm. De meisjes maken juwelen en we leren schieten met pijl en boog. Het speelgoed dat we meebrachten uit België valt erg in de smaak bij de kinderen. Het wordt een hele leuke middag! We blijven hier een nacht slapen op één van de drie bush campsites.

Namibie-5-traditionele-San-stam
Namibie-5-traditionele-San-stam


6. Nijlpaarden en krokodillen langs de Caprivi Strook in Namibië:

De Caprivistrip, in het uiterste noorden is een heel ander soort Namibië! Dit is een hele smalle landstrook, 450 km lang, tussen Angola, Zambia en Botswana. Het landschap is groen door de aanwezigheid van verschillende grote rivieren. Dit is het echte Afrika met veel typische dorpjes met hutjes, stalletjes en mensen langs de weg.

Hier slapen we een nachtje in treehouses aan de Okavango rivier bij Ngepi Camp met het gebrul van de nijlpaarden in de nacht. Van hieruit gaan we op safari in het Bwabwata National Park. Daarna kamperen we bij mooie de Namushasha River Lodge aan de Kwando rivier, waar we heel veel nijlpaarden zien op de boottocht. Tenslotte slapen we nog een laatste nachtje in Namibië, op een boogscheut van de grens met Botswana, in safaritenten bij het Chobe River Camp.

Namibie-6-Caprivi-strook
Namibie-6-Caprivi-strook


Botswana met kinderen

7. Olifanten spotten in Chobe National Park in Botswana:

We zijn in Botswana aangekomen! Chobe National Park staat bekend om zijn enorme populatie Kalahari-olifanten. Dit is het grootste olifantenras ter wereld, maar hun slagtanden zijn brozer doordat de grond weinig calcium bevat. Voor stropers zijn ze dus minder aantrekkelijk en daardoor is de populatie nog steeds groeiende.

Wij rijden er de 4x4 riverfront game drive, een fantastische rit met heel veel olifanten, giraffen, zebra’s en ander wild onderweg. Hier slapen we 2 nachten in het stadje Kasane, op de campsite van de Chobe Safari Lodge. We krijgen het allermooiste plekje vlak bij de rivier en krijgen het gezelschap van bavianen. Het ontbijtbuffet bij de lodge is grandioos!

Botswana-7-Chobe-National-Park-olifanten
Botswana-7-Chobe-National-Park-olifante
Botswana-7-Chobe-National-Park-olifanten


8. Victoria Falls in Zimbabwe:

Vanuit Kasane is het niet ver meer naar de beroemde Victoria Falls in Zimbabwe. We wandelen langs de verschillende viewpoints en worden kletsnat van de mistregen. Ook zien we vele regenbogen.

De Victoria Falls hebben een breedte van 1708 meter en elke seconde dendert meer dan 3000 ton water meer dan 100 meter de diepte in. Dit natuurwonder moet je zeker gezien hebben! We lunchen bij het Lookout Café met spectaculair zicht op de Zambezi rivier, de brug tussen Zambia en Zimbabwe, de zipliners en bungeejumpers.

Zimbabwe-8-Victoria-Falls

9. Met quads naar de Makgadikgadi Pans in Botswana:

Daarna trekken we dieper Botswana in, naar de enorme zoutpannen. We komen aan “in the middle of nowhere” bij Planet Baobab, een lodge met een heel groot zwembad en zoals de naam laat vermoeden, gigantische baobabs. De volgende dag gaan we mee op quad excursie naar de zoutpan, met een sleepover onder de sterrenhemel. Magisch! We wanen ons in een soort maanlandschap. Aan de randen van de zoutpan groeien grassen en acacia’s en we maken er kennis met de stokstaartjes.

Botswana-9-Quads-Makgadikgadi-Pans
Botswana-9-Quads-Makgadikgadi-Pans


10. Op safari in de Okavango Delta:

Deze binnenlandse delta is de grootste ter wereld en is één van de meest bijzondere natuurgebieden van Afrika. Het is een enorm moerasgebied en het water van de Okavango doet er bijna 9 maanden over om vanaf Angola het eindpunt in Botswana te bereiken.

Botswana-10-safari-Okavango-delta

Wij verblijven in Audi Camp, net buiten het stadje Maun gelegen, waar we een safaritent gehuurd hebben voor 2 nachten. Dit kamp is populair bij gezinnen, en heeft een leuke bar en restaurant en een mooi zwembad. 

Vanuit Maun maken we een helikoptervlucht over de delta. Wel spannend! Want om het zicht op de dieren zo goed mogelijk te maken, vliegen we zonder deuren en ramen. We zien grote kuddes olifanten, buffels, giraffen en zebra’s, een fantastische ervaring.

Botswana-10-safari-Okavango-delta

Daarna gaan we een hele dag op safari in het prachtige Moremi Game Reserve. Dit Big Five reservaat heeft geen omheining en dieren kunnen dus vrij in en uit dit deel van de delta bewegen. We zien leeuwen en cheeta’s! Adembenemend! Zowel letterlijk als figuurlijk want vanuit een open jeep is dit best eng.

Botswana-10-safari-Okavango-delta


11. Chillen in Windhoek, Namibië:

Tot slot rijden we via de Trans Kalahari Highway terug naar het startpunt van onze roadtrip, Windhoek. In het Avani hotel genieten we van de cocktails bij het rooftop zwembad en het prachtig zicht op de stad, terwijl de meiden veel tijd spenderen in hun (bad)kamer.

Namibie-11-windhoek


Dat was onze rondreis door Namibië en Botswana met kinderen

We kijken terug op een fantastisch Afrika avontuur. We zagen de Big Five, hielden van de mensen en het gekke Zuid-Afrikaanse taaltje. We reden fantastische ritten langs desolate landschappen, die ons bij momenten deden terugdenken aan West-Australië. 
Na elke grote reis sommen we altijd dé toppers op voor elk van ons:

  • Kevin: het bezoek aan de bosjesmannen en de Victoria Falls in Zimbabwe. 
  • Stephanie: de safari in de Okavango Delta met de leeuwen en cheeta’s in Botswana.
  • Onze dochter Enna: de helikoptervlucht over de Okavango delta in Botswana.
  • Onze dochter Zara: quadtocht naar de zoutpannen en het slapen in open lucht in Botswana.

Namibie-12-gezin


Onze volgende vakantie met het gezin

In de toekomst willen we heel graag nog naar Zuid-Amerika, bij voorkeur naar Brazilië! Dan hebben we alle continenten (behalve Antarctica) van de wereld bezocht als gezin! Onze droom…

Wil je meer lezen over onze reizen? 
Website: www.met4opreis.be
Instagram: @Stephanie

Forum vakantie in Afrika met kinderen

Nog meer inspiratie? Lees in ons reisforum vakantie in Afrika met kinderen de ervaringen van andere ouders die op vakantie zijn geweest met het gezin naar Afrika! 

Namibie

Over ons Een gratis reisforum voor
vakanties met kinderen

Het ouderschap inspireerde ons tot het ontwikkelen van een app: een gratis reisforum voor ouders om inspiratie op te doen en tips te delen over vakanties met kinderen! Chat, inspireer en lees verhalen van honderden andere ouders.

Bekijk het reisforum
Copyright © 2023 WeDiscover | Powered by WebSentiment
Inloggen om verder te gaan. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. Nog geen account? Ga dan naar registreren.
Laat je inspireren in ons gratis reisforum voor ouders!Registreer je nu 100% gratis en neem deel aan onze reisforum groepen. 
Stel hier al je vragen, deel je (on)zekerheden, spar met andere ouders en ontdek de mooiste en meest kindvriendelijke vakantiebestemmingen!
Ontdek onze app
Het product is toegevoegd
aan uw winkelmand