Vietnam met kinderen: Een familievakantie van Noord naar Zuid

 

Hoi iedereen wij zijn Ellen, Steve, Mell (11) en Mabel (8) en zijn woonachtig in Brugge (België). 

 

Vorig jaar maakten we onze eerste verre reis met kinderen en dit smaakte naar meer, al vrij snel na onze terugkomst uit Indonesië begonnen we te fantaseren over onze volgende verre reis. Omdat de prijzen van vliegtickets na corona de pan uit swingen gingen we niet op zoek naar tickets voor een specifiek land, maar kozen we om wereldwijd in te geven bij onze zoekmachine. Zo kwamen we op enkele landen met betaalbare prijzen voor vliegtickets en kozen we uiteindelijk voor Vietnam met kinderen omdat Azië ons al eerder betoverd had. 

 

Onze route door Vietnam met kinderen: Van noord naar zuid

Ons plan was om in 23 dagen zo veel mogelijk van Vietnam te ontdekken. De meeste reisroutes die we online vonden gingen van Zuid naar Noord, maar wij kozen bewust om van Noord naar Zuid te reizen omwille van 2 redenen: 

 

1: Ten eerste reisden we pal in het regenseizoen. Er was dus meer kans op slecht weer in het noorden dan in bijvoorbeeld het midden van Vietnam. We vinden het namelijk fijner om onze vakantie af te sluiten met mooi weer. 

 

2: Het Noorden is het mooiste stuk van het land en daardoor ligt het tempo hoger omdat er zoveel te zien en beleven valt, dus wij vonden het leuk om er direct in te vliegen en dan een beetje uit te bollen naar het einde van onze reis toe. 

 

Achteraf gezien was de angst voor veel regen volledig ongegrond en hadden we amper regen. Wel was het snikheet en extreem vochtig weer in het hele land. Buiten het warme weer was augustus wel de perfecte periode gezien het laagseizoen. Zo konden we in alle rust het land verkennen. 

 

 

Eerste Stop in Vietnam met Kinderen: Ho Chi Minh City Ervaringen

We vlogen van Brussel naar Ho Chi Minh met een tussenstop in Dubai, zowel heen als terug. Natuurlijk had vliegen naar Hanoi en terugkeren vanuit Ho Chi Minh veel handiger geweest, maar deze optie was ook veel duurder. 

 

Aangekomen in Ho Chi Minh spenderen we eerst 3 nachten in district 1 voordat we doorvliegen naar Hanoi. We worden direct overvallen door de extreme drukte en de chaos die er heerst, maar toch kan de stad ons direct bekoren. De eerste dag liep vooral onze jongste dochter rond als een bange wezel en maakte ze een sprongetje bij elk claxon geluidje, maar al snel ging ook zij volledig mee met de flow en stak ze straten over alsof ze nooit anders gedaan had. 

 

We ontdekken de stad door uren en uren te voet rond te kuieren. We contacteren Ban Pham (te vinden op Facebook en een echte aanrader) en die regelt een dagexcursie naar de Mekong delta voor ons. We gaan met een lokale bus naar My Tho en worden daar opgepikt met de scooter door Ban. Vervolgens neemt hij ons mee naar zijn huis om te ontbijten met zijn gezin en brengen we een bezoek aan de prachtige Cao Dai tempel, een lokaal marktje, cacaoplantage en gaan met de boot de Mekong op om een bezoek te brengen aan de drijvende viskwekerijen. 

 

Nadat Ban en zijn buurman ons heel de dag op sleeptouw genomen hebben achter op de scooter eindigen we de dag met een diner bij hem thuis en nemen we de bus terug. 

 

 

Verkenning van Hanoi met kinderen: Het oude kwartier en meer

Via een binnenlandse vlucht komen we aan in Hanoi in het Noorden van Vietnam. Net zoals Ho Chi Minh is Hanoi behoorlijk chaotisch maar toch helemaal anders. 

 

We kiezen voor een hotel in het Old Quarter district en bevinden ons midden in de bruisende stad. We genieten van de vele Street food, de vele verschillende soorten koffie en rondkuieren in de stad. Omwille van de warmte zoeken we afkoeling in het waterpoppentheater. Brengen een bezoek aan de bekende train street, verkennen Hanoi met de bekende tuktuk, wandelen rond het bekende Hoan Kiem meer. 

 

Rond het meer waar veel locals vertoeven worden we overal aangeklampt door Vietnamese kindjes die al te graag Engels willen spreken met ons om zo de taal goed onder de knie te krijgen. De Ngoc Son Tempel ligt midden op het meer en je komt er via de bekende rode brug. 

 

In Hanoi werden heel veel activiteiten voor kinderen georganiseerd, zo konden ze beeldjes schilderen en waren er speelstraten. Probeer je bezoek aan Hanoi in een weekend te plannen, want van vrijdag tot zondag vindt er een weekend night market plaats die geweldig is om de sfeer op te snuiven en Street food te proberen, ook zijn verschillende drukke straten autovrij in het weekend. 

 

 

Halong Bay met kinderen: Een onvergetelijke cruise

Ondertussen hebben we genoeg in de steden rondgehangen en zijn we klaar om de prachtige natuur te ontdekken. We worden opgehaald aan ons hotel om op cruise te gaan in Halong Bay. We kiezen voor een excursie van 2 dagen met 1 overnachting met Rosy cruise omdat deze de rustigere stukken zou bezoeken. Een behoorlijk stuk uit ons reisbudget maar zou het iedereen aanraden. Achteraf gezien zeker een van de hoogtepunten uit onze reis. Halong Bay behoort dan ook tot een van de UNESCO wereldwonderen en de zonsondergang en zonsopkomst zijn sprookjesachtig. 

 

 

Ontdek Tam Coc met kinderen: Een verborgen parel in Vietnam

Een privéchauffeur brengt ons naar onze homestay in Tam Coc. Veel mensen kiezen ervoor om in het grotere Ninh Binh te verblijven, maar Tam Coc is zoveel aangenamer om te verblijven. Het is klein en de omgeving is werkelijk prachtig. Het stadje is prima met de fiets of scooter te verkennen.  Ons verblijfje bij Tam Coc Wonderland Bungalow, gelegen tegen de rotswanden is zonder twijfel het beste verblijf van onze reis.  Geen grote luxe, maar de familie die het uitbaat is geweldig, en niks is hun te veel. We kunnen hier gratis scooters gebruiken en niks is natuurlijk leuker dan door Azië cruisen met de scooter. 

 

 

Ninh Binh wordt ook wel het Halong Bay van het binnenland genoemd en het platteland met prachtige rotsformaties en rijstvelden zijn niet te missen bij je bezoek aan Vietnam. We gaan met de bootjes varen in Trang An (waar ook de film King Kong opgenomen is), beklimmen de 500 treden van de prachtige Mua Caves bij een gevoelstemperatuur van 43 graden, maar worden daarvoor rijkelijk beloond met een adembenemend zicht. Een bezoek aan de fotogenieke De Bich Dong pagode mag ook niet ontbreken. 

 

 

Avontuurlijke activiteiten in Phong Nha met kinderen

Met de nachttrein reizen we van Ninh Binh naar Dong Hoi (tickets boeken we bij Lotus expres), de kinderen keken hier erg naar uit, en terecht! Een prachtige treinreis via de Han van pas met aan de ene kant de zee en aan de andere kant de bergpas. 

 

 

We worden afgehaald met een chauffeur die ons naar Karst Villas brengt in Phong Nha. Phong Nha is nog relatief onbekend in Vietnam, ondanks hun terechte plaats op de UNESCO werelderfgoedlijst. Hier moet je zijn als je van avontuur houdt, hierdoor zijn er veel backpackers te vinden. Onze dagen vullen we hier vooral met rondcruisen met de scooter door het nationale park. We bezoeken de Mua Cave (1 van de vele grotten in de omgeving), Botanic garden en gaan langs bij de Duckstop (aanrader met kinderen). 

 

 

Genieten in Hoi An met Kinderen: Onze Tips voor een Familieverblijf

We springen weer de trein op en een paar uur later arriveren we Hoi An. We kiezen vooraf om hier langer te verblijven na alle positieve verhalen over dit gezellige stadje. Ook wij verloren ons hart aan Hoi An met zijn gezellige straten, heerlijke restaurantjes en kleurrijke lampionnen. Verblijven doen we juist over het water en kunnen zowel te voet als met de fiets naar “The Old Town”. Hoe vaak we er ook rondwandelen, het verveelt er nooit en altijd ontdekken we nieuwe dingen.

 

 

Hoi An heeft dan ook nog eens supermooie stranden, dus echt perfect om langere tijd te verblijven met toch voldoende afwisseling. 

 

 

Afsluiting van onze reis in Vietnam met kinderen

Omdat we op korte tijd toch veel gezien hebben, willen we graag onze reis op een rustige manier afsluiten en onze kinderen verwennen met een paar dagen gevuld met zwemmen en chillen. We kiezen hierbij voor een resort in Mui Nee omdat dit relatief dicht bij de luchthaven van Ho Chi Minh is. De kinderen vinden het geweldig en vullen hun dagen met zwemmen, speeltuinen, indoor lunapark en bowlen. Maar mama en papa missen al snel het gezellige Vietnam tussen de lokale bevolking. Mui nee was redelijk verlaten en erg vervuild. Zelf zou ik deze skippen moesten we het overdoen. 

 

 

Van Vietnam naar Panama: onze familie blijft avonturen ontdekken

Vietnam was kort samengevat, echt prachtig! Het land is heel authentiek, heeft adembenemende landschappen en een diverse cultuur. Het eten is heerlijk en we werden overal warm ontvangen als familie. Onze kinderen praten nog vaak na over Vietnam en door de rijke geschiedenis en cultuur een waardevolle leerervaring voor hen. 

Onze volgende reis is een roadtrip door Panama en we zijn benieuwd hoe we Midden-Amerika gaan ervaren na 2 jaar op rij Azië. 

 

 

 

Over ons Een gratis reisforum voor
vakanties met kinderen

Het ouderschap inspireerde ons tot het ontwikkelen van een app: een gratis reisforum voor ouders om inspiratie op te doen en tips te delen over vakanties met kinderen! Chat, inspireer en lees verhalen van honderden andere ouders.

Bekijk het reisforum
Copyright © 2023 WeDiscover | Powered by WebSentiment
Inloggen om verder te gaan. Hiervoor dien je ingelogd te zijn. Nog geen account? Ga dan naar registreren.
Laat je inspireren in ons gratis reisforum voor ouders!Registreer je nu 100% gratis en neem deel aan onze reisforum groepen. 
Stel hier al je vragen, deel je (on)zekerheden, spar met andere ouders en ontdek de mooiste en meest kindvriendelijke vakantiebestemmingen!
Ontdek onze app
Het product is toegevoegd
aan uw winkelmand